EL RACÓ DE LES PARAULES

Un relat ens ajuda a construir el pensament, a desenvolupar el sentit crític i a ser creatius.

No és gaire freqüent que els éssers fantàstics que poblen la natura dels alfabets se’n facin presents, però hi ha circumstàncies en què pot passar de tot...

Quan això es dóna neixen els relats, com ara...

dilluns, 3 de setembre de 2012

Lectures obligatòries 4t ESO

Les noies de filferro  Jordi Sierra i Fabra
Editorial: Alfaguara/ Grup Promotor
Col·lecció: Sèrie vermella. A partir de 14 anys
Gènere: Novel·la
Tema: Perills de l’èxit
Relació amb les àrees: Societat i cultura.  Ed. per a la salut

Descripció
Les noies de filferro és un llibre de Jordi Sierra i Fabra, un prolífic escriptor que s’ha especialitzat en literatura juvenil. És la història d’un periodista que investiga els misteris d’una top model. Però el teló de fons del llibre no és pas el periodisme ni la vida d’aquest noi sinó que ens parla dels perills de l’èxit, del poder de la publicitat, de malalties de transtorn alimentari, del món que anhelen nois i noies com tu, un món construit sovint a base de mentides, un món molt vulnerable i arriscat. Un univers que pot portar-te a l’abisme.

Recordes la conversa de la Bàrbara i el Jon( cap.XXII)en un restauran de Los Angeles? La Bàrbara li parla al Jon de l’escàndol de la Gladys Newman, una fan de les Wiregirls que va morir anorèctica. En un moment determinat de la conversa la Bàrbara diu:
“La Gladys Newman era una noia de quinze anys fanàtica de les Wiregirls. De fet, van ser el model de milers d’adolescents, i això si que va ser tràgic. La moda Wire. Les tres estaven malaltes, anorèctiques. Bé, La Cyrille era bulímica, però és el mateix…així doncs es va convertir en el model de moltes noies. Volien ser com elles. L’ideal era estar, més que prima, esquelètica. La imatge que projectaven atreia d’una manera poderosa…
Fixa’t com en pot ser de perillosa la publicitat! Aquesta és una història de ficció però també passa en el nostre món. Pot ocòrrer al teu voltant, al costat teu…

Guía d'activitats del llibre (PDF)

 ALOMA, Mercè Rodoreda

 Editorial:   Edicions 62
 Gènere:     Novel·la psicològica.   

Aloma relata un any crucial en la vida d’una noia de divuit anys, que descobreix l’amor a través d’una relació conflictiva amb un home que li dobla l’edat. La noia viu aquesta relació amb una barreja ambigua d’atracció i repulsió, sobre el rerefons convuls de la Barcelona republicana, en la qual aprèn a fer-se lliure. La seva personalitat va evolucionant en el pas de l’adolescència, dins de la casa familiar, cap a la joventut viscuda amb independència.

Les claus de vidre, de Jaume Fuster
Disset aventures de Lluís Arquer
EditorialLa Magrana
GènereNovel·la policíaca

Les Claus de vidre és el títol d'una novel·la de gènere negre, on el protagonista, un detectiu barroer i poc subtil que s’anomena Lluís Arquer, barceloní i amb oficina al carrer de Canuda, haurà d’esbrinar els disset enigmes que aniran sorgint en aquesta novel·la narrada per en Jaume Fuster. Es tracta, doncs, de relats curts on els lectors tenen l’oportunitat de donar nom i cognoms al culpable, tot avançant-se al mateix Arquer, que en les pàgines finals del llibre ens  explica com ha arribat a la solució de cada cas.
L’Autor, mitjançant el mestre  de l’enigma Lluís Arquer, fa que el lector es trobi immers dintre de la novel·la i hi participi.